TillbakaHeliga Birgitta

Bokdyna

Bokdynan är tillverkad av materialen lin och ull som fanns lokalt tillgängligt. Ullgarnet är färgat i rött, blått, gult och grönt. Det ljusa och det bruna garnet är möjligen av ullens naturliga färger. Dynans mönster består av ett diagonalställt rutnät i rött. I rutorna återges ett geometriskt motiv som upprepas med smärre variationer över hela dynan. Olika färgkombinationer återkommer i diagonal förskjutning och ger dynan ett enhetligt men ändå varierat uttryck.

Materialen och den bundna broderitekniken gör att bokdynan på avstånd kan uppfattas som en yllevävnad. Av stort intresse är att i Uppsala domkyrkas samlingar finns ett broderat altarbrun från 1400-talet med samma motiv, sekundärt använt som knäppklaff på en korkåpa. Altarbrunet är dock utfört i en helt annan teknik och i guldtråd och silke i färgerna rött, blått och gult.

Bokdynorna användes på altaret som stöd för de böcker som brukades vid de olika gudstjänsterna. Likaså hade dynorna en vårdande funktion då slitage minimerades. Den mjuka bokdynan underströk också den vördnad som skulle visas de liturgiska böckerna och Bibeln. Dynan från Ärentuna är en av mycket få medeltida bokdynor som bevarats till vår tid och den har dessutom fått behålla sin medeltida stoppning.