TillbakaLjusets barn

Takkronor

Tre medeltida ljuskronor utförda i järn.

Två med ringformad krans av järnband som hänger i tre länkar, varav en har från kransen höga liljor med hängen som reser sig och i kransens undre kant hänger tvådelade bladhängen. Den har sex åttkantiga droppskålar med pigg och pipa. I mitten av kronan finns även en droppskål som ursprungligen var fäste för ett mittljus. Den andra ljuskronan har sex åttkantiga droppkoppar och ett fäste för ett mittljus. Den är något mindre utsmyckad och med enbart tvådelade bladhängen som hänger i kransens undre kant.

takkronor2-tegelsmora-400

takkronor4-tegelsmora-400

en tredje takkronan består av två ringformade kransar i järnband där den övre har en större diameter än den nedre. På den övre kransen finns sex droppkoppar och den har hängande två olika sorters bladhängen varav ett drakliknande. Den nedre kransen är på samma sätt formgiven med hängen och dekorerade band. Upphängningsanordningen skiljer sig från de tidigare takkronorna, då den hänger i ett järnskaft i kronans mitt.

takkronor1-tegelsmora-400

Dessa tre medeltida ljuskronor i järn tillhör en grupp om fyra som finns bevarade i Tegelsmora kyrka. Sverige har en unik samling bevarat medeltida dekorativt järnsmide. Mängden är större än något annat europeiskt land, om än ofta enklare. Kronorna som dessa hade sannolikt en enkel polykromi utförd av förtenningar som närmast gav kronorna silverliknande inslag. Dessa var först och främst till för att reflektera ljuset från vaxljusen i kronorna. En datering på dessa kronor är mycket svår då många formelement finns under lång tid. Sannolikt är de dock från järnsmidet i Sveriges andra storhetstid under 1400-talet.