Tips för ditt besök

… om du har 15 minuter

Starta i Högkoret, beläget i utställningens mitt. Härifrån får du en bra helhetsupplevelse av kyrkorummet. Höj blicken och upptäck utställningens största föremål, ett magnifikt triumfkrucifix från Bollnäs som mäter 3 x 5 meter. I samspel med det stora korset finns samtidskonstnären Mats Hjelms verk ”The Other”.

Gå sedan till Sankt Eriks kor och titta på Sveriges äldsta kungakrona som har tillhört Sankt Erik. Fortsätt därefter till Jagellonska koret, men stanna utanför. Här finns utställningens äldsta föremål, ett uppståndelseägg som hittades i Sigtuna och som tros vara tillverkat i Kiev för tusen år sedan.

Nu har 15 minuter gått och du har fått ett bra smakprov. Välkommen tillbaka för att uppleva mer nästa gång.

… om du har 1 timme

Gå på en visning! Uppsala domkyrkas kunniga guider ser till att du får ut maximalt av utställningen. Fria visningar anordnas flera gånger dagligen, se tider här, och tar ungefär 40 minuter.

Vill du hellre strosa runt på egen hand finns det några föremål du inte får missa. Det första är Sankt Eriks kungakrona – Sveriges äldsta kungakrona. Utställningens största föremål, ett 3 x 5 meter magnifikt triumfkrucifix är också ett måste precis som utställningens äldsta föremål, ett tusen år gammalt uppståndelseägg. Upptäck också Njutångerkalken som visar på ett fantastiskt hantverk och Anders Widoffs realistiska skulptur av Maria.

Besök shoppen på vägen ut – med en souvenir får du besöket att räcka längre. Eller varför inte dela besöket med fler genom att köpa en gåva. Avsluta ditt besök med att tända ett ljus innan du lämnar kyrkan.

… om du har 4 timmar

Inled besöket på samma vis som om du hade en timme. Men ta dig tid att stanna till vid varje föremål och ta till dig deras berättelser.

Efteråt besöker du Katedralkaféet som ligger i huset bredvid domkyrkans huvudingång. Här kan du njuta av kaffe och andra drycker, bakverk, smörgåsar och lättare luncher i autentisk 1700-talsmiljö. Sommartid finns uteservering i kyrktornens svalkande skugga.

Efteråt besöker du shoppen och därefter domkyrkans museum Skattkammaren – här finns en av Europas finaste samlingar av medeltida kyrkotextilier, bland annat ärkebiskopsskrudar ända från 1270-talet, broderier från 1400-talet och unionsdrottning Margaretas gyllene kjortel som är världens enda bevarade festklänning från medeltiden.

Avsluta med att sitta en stund i en av kyrkbänkarna och reflektera över det du upplevt under dagen. Tänd ett ljus för någon du håller kär.

… om du har en hel dag

Med en heldag finns tid att upptäcka mer av Uppsala. Oavsett om dina intressen är konst, natur eller historia, har Uppsala ett stort urval och mycket finns på promenadavstånd från domkyrkan. Låt dig hänföras av det Augsburgska skåpet i Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad, Gustavianum, eller Sveriges dyrbaraste bokskatt på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva.

Uppskattade du Christian Partos verk El Niño visas en separat utställning med andra verk av konstnären på Uppsala konstmuseum som ligger i Uppsala slott. Strosa gärna i den praktfulla Botaniska trädgården nedanför slottet. Efteråt kan du promenera tillbaka mot domkyrkan och St Eriks torg och därifrån längs med Fyrisån för att se St Eriks källa – samma helgon vars kungakrona visas i utställningen.

Ett annat tips är att vandra Eriksleden som går mellan Uppsala domkyrka och Gamla Uppsala kyrka, meditera en stund vid Frälsarkransen strax innan du kommer fram till Gamla Uppsala.

För fler tips, besök www.destinationuppsala.se