Kringarrangemang

Här kommer vi att fylla på med information om projekt som på olika sätt anknyter till Himlen är här, och som arrangeras på andra ställen än i Uppsala domkyrka.

Skulptören Christian Partos på Uppsala konstmuseum 18 juni – 14 september

Onsdagen den 18 juni öppnar Uppsala konstmuseum en retrospektiv separatutställning med skulptören Christian Partos. Han har tidigare uppmärksammats för sina tekniskt avancerade installationer och också för sina offentliga konstverk.  Utställningen visar flera av hans mest kända verk som M.O.M. och E.L.O. Det är ett unikt tillfälle att få uppleva en samlad bild av Partos poetiska installationer, en konstnär som sällan visas i utställningar av detta slag. Utställningen invigs 18 juni kl 18.00 av Åsa Thörnlund, intendent vid Uppsala konstmuseum och Eva Asp, curator för den samtida konsten i utställningen Himlen är här i Uppsala domkyrka. Christian Partos är en av de samtida konstnärerna som deltar i Himlen är här. Läs mer om Christian Partos på Uppsala konstmuseums hemsida.

Gemensam visning med Uppsala konstmuseum
20 augusti 17.00–19.00

17.00 Uppsala domkyrka: Visning av Himlen är här med fokus på den samtida konsten. 18.00 Uppsala konstmuseum: separatutställningen med verk av Christian Partos.

Gemensam visning med Uppsala konstmuseum
27 augusti 17.00–19.00

17.00 Uppsala domkyrka: Visning av Himlen är här med fokus på den samtida konsten. 18.00 Uppsala konstmuseum: separatutställningen med verk av Christian Partos.

Möte mellan kyrkorum och samtidskonst
2 september 19.00

Ett samtal med konstnärerna Anders Widoff och Helena Byström, curator Eva Asp och projektledare Helene Warpe Nymansson från Himlen är här, samt lektor i konstvetenskap Henrik Widmark. Samtalsledare Erika Hedenström, kultursekreterare Svenska kyrkan nationell nivå. Samarr: NKS, Uppsala domkyrka, Svenska kyrkan, Forum för forskning om de kyrkliga kulturarven och Sensus. Plats: Uppsala konstmuseum.

Boken
8 september 18.30–19.30

Niklas Rådström berättar om hur han i sin roman Boken återskapat de bibliska berättelserna från skapelse till Uppenbarelsebok för att utforska på vad sätt de är meningsskapande för läsare idag. Niklas Rådström är författare, dramatiker och professor i berättande vid Stockholms konstnärliga högskola. Plats: Katedralkaféet vid Domkyrkan.

Sankt Erik – kungen som blev helgon
13 september 13.30–14.30

Herman Bengtsson berättar om hur Uppsala domkyrka på olika sätt försökte skapa och upprätthålla kulten av Sankt Erik under medeltiden. Herman Bengtsson är docent i konstvetenskap, antikvarie och forskare vid Upplandsmuseet. Plats: Katedralkaféet vid Domkyrkan.

Altarskåpet från Skånela – berättelsen om en helig släkt och mänsklighetens återupprättelse
29
september 18.30–19.30

Pia Bengtsson föreläser om domkyrkans altarskåp som i mycket uttrycksfulla scener berättar om Anna och Joakim, Jesu mormor och morfar. Men bilderna i skåpet berättar också om medeltidens vardagsliv och trosuppfattning. Pia Bengtsson Melin är fil dr i konstvetenskap och verksam som projektforskare vid Upplandsmuseet. Plats: Katedralkaféet vid Domkyrkan.

Gemensam visning med Uppsala konstmuseum
8 oktober 17.00–19.00

17.00 Uppsala domkyrka: Himlen är här med fokus på kulturhistoriska konstföremål, inlånade altarskåp och målningar m.m. 18.00 Uppsala konstmuseum: Universitetets konststudiesamling, kyrkliga skatter; glasmåleri, ikoner, medeltida träskulpturer och en kristen bildvärld i måleri.

Marias återkomst och vår
27 oktober 18.30–19.30

Ninna Edgardh berättar om Maria i folktro och kyrkans tradition och om hennes återkomst till svenska kyrkor, exempelvis Anders Widoffs Mariabild i Uppsala domkyrka. Ninna Edgardh är professor i kyrkovetenskap och präst. Plats: Katedralkaféet vid Domkyrkan.

Gemensam visning med Uppsala konstmuseum
29 oktober 17.00–19.00

17.00 Uppsala domkyrka: Himlen är här med fokus på kulturhistoriska konstföremål, inlånade altarskåp och målningar m.m. 18.00 Uppsala konstmuseum: Universitetets konststudiesamling, kyrkliga skatter; glasmåleri, ikoner, medeltida träskulpturer och en kristen bildvärld i måleri.

Leitourgias konferens
4–7 november

Det nordiska ekumeniska gudstjänstnätverket Leitourgia knyter an till Himlen är här i sin årskonferens den 4–7  november. För program och anmälan besök Leitourgias webbplats.

Haaken Gulleson och medeltida kyrklig konst från Hälsingland
10 november 18.30–19.30

Lars Nylander berättar om en verkstad i Hälsingland i början av 1500-talet, ledd av Haaken Gulleson. Hans skulpturer har ett alldeles speciellt uttryck, något som kallats norrländsk egenart. Lars Nylander är antikvarie vid Hälsinglands museum i Hudiksvall och författare till litteratur om träskulptur och annan konst i landskapet. I utställningen ”Himlen är här” finns flera konstverk från Gullesons verkstad med. Plats: Katedralkaféet vid Domkyrkan.

Stairway to heaven
14 november 19.00

Rockkören DUM firar 10 år med en storslagen konsert i domkyrkan fredagen den 14 november – Stairway to heaven. Rockens allra största ikoner har bidragit till låtlistan denna kväll.
Att sammanfatta 60 års rock- och pophistoria under en kväll är omöjlighet, men med en låtlista där bara det bästa är gott nog blir vägen mot rockhimlen spikrak. Då rockkören DUM (Domkyrkoförsamlingens ungdomsmusik) firar tio år får man musik av ikoner som Elvis Presley, Beatles, Queen, Björk, U2, Madonna, Patti Smith, Coldplay, Avicii med flera i Nordens största katedral, Uppsala domkyrka. I mötet mellan nutida musik och gotiska kyrkvalv skapas en konsertupplevelse utöver det vanliga. Under det gångna decenniet har ungdomsmusikern Niclas Dahl och DUM bjudit på många spännande möten mellan tradition och nyskapande. Flera ögonbryn har höjts då repertoaren eller anslaget varit okonventionellt, men de som besökt konserterna har brukat bli övertygade om det riktiga i att framföra modernare tongångar i en gammal katedral. DUM bjuder in oss att upptäcka innehållet i rockpärlornas texter och ger dem som redan är förtrogna med musiken chans att uppleva det speciella med att höra den i en kyrka. Spännande ljussättning gjuter liv i domkyrkans interiörer.
Tillsammans med solister och band blåser kören nytt liv i både gamla och nya klassiker ur rockhistoriens skatter.
Biljetter 130 kr (stud 60 kr) säljs via www.ticnet.se och i Katedralbutiken, tel 018-430 36 30.