2014:02:04

Pressinfo: Storslagen utställning av kyrkokonst

I Uppsala domkyrka förbereder vi oss just nu för fullt. Mellan den 18 juni och 16 november ska vi anordna en magnifik utställning av kyrkokonst – Himlen är här. Redan nu vill vi välkomna dig till en pressvisning.

När: Fredag 7 februari kl 14.00
Var: Uppsala domkyrka
Hur: Biskop Ragnar Persenius berättar om utställningen och utmaningarna som ligger bakom den. Projektledare Helene Warpe Nymansson levandegör den genom en imaginär visning. Du får även träffa domprost Annica Anderbrant, domkyrkokaplan Lars Åstrand som är en av initiativtagarna till projektet m.fl.

5 korta om utställningen

  • Erik den heliges kungakrona – Sveriges äldsta bevarade – visas för allmänheten. Kronan kommer att lyftas upp ur relikskrinet som förvaras i Uppsala domkyrka och i samband med det kommer även kvarlevorna att undersökas.
  • Den i huvudsak medeltida konsten kommer att samspela med installationer från samtidskonstnärer, till exempel Mats Hjelm, Helena Byström och Christian Partos.
  • Hela östra delen av domkyrkan kommer att ge plats åt utställningen. Aldrig tidigare har en så omfattande utställning visats i en öppen och levande kyrka.
  • Konsten har lånats in från kyrkor i hela Uppsala stift. Det äldsta föremålet är över tusen år gammalt.
  • Himlen är här är en av de aktiviteter som genomförs med anledning av att Uppsala stift i år firar 850 år som ärkebiskopssäte.

Kontaktpersoner:
Gunilla Leffler, tel 0766-22 58 05, gunilla.leffler@svenskakyrkan.se (kommunikatör, Uppsala domkyrka)
Helene Warpe Nymansson, tel 018-430 36 48, helene.warpenymansson@svenskakyrkan.se (projektledare för Himlen är här)
Mats Lagergren, tel 018-68 07 75, mats.lagergren@svenskakyrkan.se (biskop Ragnar Persenius pressekreterare)

Pressbilder och mer information: www.himlenarhar.se